Витамини и/или минерални соли – част II


След прочитането на тази информация за витамините и минералните соли, колкото и да са ми безвкусни вече плодовете и зеленчуците ще започна да си осигурявам дневното нужно количество. Вярно е, че организмът може сам да се справя с проблемите в него, но ... е добре и аз да се погрижа за себе си.
Правилното хранене е важно и с интерес ще продължа да чета заедно с теб какво е написано в ХРАНА И ХРАНЕНЕ - в  книгата на 

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА

Информацията за витамините и минералните соли ще я разделя в две поредни статии поради големия обем.


     Витамин В7 се среща в продуктите, които съдържат и другите витамини от групата В.


     Витамин В8 има действие, подобно на действието на витамин В4. Съдържа се предимно в месото, черния дроб, чернодробните екстракти.

     Витамин Вд се приема главно със зеленчуци и плодове. За лечение се използува при злокачествена анемия, тропическа диария, анемия у бременни и пр.

     Витамин Р действува благоприятно върху капилярите, като намалява тяхната пропускливост, засилвайки спойката между клетките им. Има го в гроздето, червените чушки, лимоните, шипките, сливите и др.

     Витамин Вп оказва благоприятно въздействие върху черния дроб, нервната система, кожата, стимулира кръвообразуването.

     Витамин В15 влияе благоприятно върху кръвоносните съдове и предпазва от атеросклероза.

     Витамин С (противоскорбутен фактор) укрепва междуклетъчното вещество, подпомага заздравяването и възстановяването на тъканите, на стените на кръвоносните съдове, калцирането на зъбите и костите, намалява холестерина в кръвта. При липса на витамин С настъпват кръвоизливи, подуване и кървене на венците (скорбут). Прилага се като лечебно средство при инфекциозни болести, отравяния, кръвоизливи, кожни заболявания, болести на зъбите и костите, стомашно-чревни заболявания, туберкулоза, предразположение към кръвоизливи поради увреждане на капилярите, при анемии, чернодробни болести, ревматизъм, при усилен умствен и физически труд. Намира се във всички плодове и зеленчуци, най-много в чушките, доматите, спанака, копривата, лапада, зелето, цвеклото, салатите, крушите, ябълките, сливите, черешите, вишните, гроздето и др. Голямо количество има в шипките, с които нашата народна медицина е лекувала всички болести, дължащи се на недостиг на витамин С в организма. През последните години бе установено, че нашите червени чушки съдържат повече витамин С, отколкото богатите на него лимони.

     Витамин D (противорахитичен фактор) е необходим за нормалното отлагане на калций и фосфор в костната тъкан. У човека се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Недостигът му причинява заболяване от рахит. Големите дози витамин D увеличават холестерина в кръвта и допринасят за развиване на атеросклероза. Съдържа се в рибеното масло, яйчния жълтък, кравето масло и др.

     Витамин Е се предписва при безплодие. Съдържа се в значително количество в пшеничните и царевичните зародиши. Използува се и при някои нервни и мускулни и очни заболявания.

     Витамин if улеснява съсирването на кръвта. Взема се при кръвоизливи, жълтеница, някои състояния със склонност към кървене, мъчно зарастващи рани след операция, възпаление на устата. Необходимите за живота количества организмът приема със зеленчуците, плодовете, млякото, млечните произведения и някои месни продукти.

     Витамините, както бе отбелязано, се намират в достатъчно количество в пресните зеленчуци, плодовете, орехите и житните зърна, чрез консумацията на които се приемат и оползотворяват в организма.
При варене, печене и загряване на храната вследствие на високата температура много от витамините се разрушават. Ето защо трябва да се консумират достатъчно сурови зеленчуци и плодове. 

     Добре е да се запомнят следните правила:

1. Черният хляб, приготвен от цялото зърно, е по-полезен от белия.
2. През пролетта, лятото и есента всеки ден на трапезата трябва да има в изобилие пресен суров зеленчук.
3. През зимата за всеки член на семейството да има достатъчно шипков мармалад и консервирани зеленчуци.
4. Когато се готвят ястията, да не се изхвърля първата вода при обработването на зеленчуците.
5. Да не се забравя, че киселото мляко е много ценна храна, която нашата медицина препоръчва като лекарство.
6. Продуктите да се варят или пекат само дотолкова, колкото е потребно, за да омекнат и станат годни за ядене, а съдовете с врящите ястия да не се отхлупват често.

     Минерални соли. Всяко заболяване повече или по-малко засяга обмяната на веществата, при което винаги се нарушава и минералната обмяна. Чрез регулиране на храненето може да се въздействува върху минералното равновесие в организма, както и за увеличаване съдържанието на някои соли. При различните заболявания е необходимо храната да се подбира така, че да съдържа по-голямо или по-малко в сравнение с физиологичните норми количество различни соли, като се спазва и определено съотношение между тях, например между калция и фосфора, калия и натрия. По този начин се регулира и равновесието между основите и киселините в организма. Без минералните соли е невъзможно протичането на много от жизнените процеси. За организма са необходими в по-голямо или по-малко количество почти всички минерални соли, които се срещат в природата.
     Най-важни са солите на натрия, калция, калия, магнезия и желязото.

     Уважаеми читателю,
     Благодаря ти за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза, като си припомним за безценното наследството оставено ни от Петър Димков - Лечителя. Ще съм ти благодарна, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

     Очаквай следващата статия на тема „Здраве” , в която заедно с теб ще разлистим книгата на  

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ 
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА

Статията не е спонсорирана.
Следи всички публикации за Health / Здраве ТУК


Коментари