Какви са основните съставни части на храната


     Защо е необходимо в хранителния ни режим да присъстват всеки ден различни ястия?
     В тази статия ще се спра на основните съставни части на храната: белтъчни вещества, мазнини, въглехидрати, вода,като за витамини и минерални соли ще продължа в следваща статия проследявайки заедно какво е написано в ХРАНА И ХРАНЕНЕ - в  книгата на Петър Димков – Лечителя

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА




     Белтъчините са градивни вещества за организма и най-важната съставна част на клетките, които образуват тъканите на нашето тяло. Те участвуват в образуването на важни за живота вещества. С тях се осъществяват важни процеси на организма, без които животът е невъзможен. Белтъчните вещества при обмяната в организма се разграждат до малки съставни части (аминокиселини), от които след това организмът си изгражда нови собствени, присъщи на него белтъчини.

     Белтъчни вещества човек приема с яйцата, месото, млякото и млечните произведения, рибата, бобовите растения, житните зърна, хляба и пр. Те се намират в различни количества в почти всички храни.

     Мазнините имат голямо енергетично значение, поради което би могло да се нарекат гориво за човека. Те се използуват, колкото е необходимо за организма, а излишъкът се натрупва в различни части на тялото. Мазнините също участвуват в много жизнени процеси. Приети в голямо количество, оказват неблагоприятно въздействие. За предпочитане е и болни, и здрави да употребяват растителни или млечни масла, които се оползотворяват по-лесно от свинската мас и лой.

     Въглехидратите имат важно значение поради енергетичната си роля. Народът с основание казва, че те поддържат топлината на тялото. Те са главните вещества, участвуващи в обменните процеси на организма. Обаче приети в по-големи количества, въглехидратите имат неблагоприятно действие.

     Водата, както слънцето и въздухът, е крайно необходима за човешкия организъм. Без нея животът е немислим. Всички процеси в организма протичат във водна среда. Водата е извънредно нужна за нормалното функциониране на организма. Чрез водата в тялото се въвеждат минерални соли и редица други хранителни вещества. С нейна помощ от организма се изхвърлят веществата, получаващи се при обмяната.

     Уважаеми читателю,
     Благодаря ти за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза, като си припомним за безценното наследството оставено ни от Петър Димков - Лечителя. Ще съм ти благодарна, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

     Очаквай следващата статия на тема „Здраве” , в която заедно с теб ще разлистим книгата на  Петър  Димков – Лечителя 

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ 
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА

Статията не е спонсорирана.
Следи всички публикации за Health / Здраве ТУК

Коментари