Какви са основните съставни части на храната
Защо е необходимо
в хранителния ни режим да присъстват всеки ден различни ястия?
В
тази статия ще се спра на основните съставни части на храната: белтъчни вещества,
мазнини, въглехидрати, вода,като за витамини и минерални соли ще продължа в
следваща статия проследявайки заедно какво е написано в ХРАНА И ХРАНЕНЕ - в книгата на Петър Димков – Лечителя
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА
Белтъчините са градивни вещества за организма
и най-важната съставна част на клетките, които образуват тъканите на нашето тяло.
Те участвуват в образуването на важни за живота вещества. С тях се осъществяват
важни процеси на организма, без които животът е невъзможен. Белтъчните вещества
при обмяната в организма се разграждат до малки съставни части (аминокиселини),
от които след това организмът си изгражда нови собствени, присъщи на него белтъчини.
Белтъчни
вещества човек приема с яйцата, месото, млякото и млечните произведения, рибата,
бобовите растения, житните зърна, хляба и пр. Те се намират в различни количества
в почти всички храни.
Мазнините имат голямо енергетично значение,
поради което би могло да се нарекат гориво за човека. Те се използуват, колкото
е необходимо за организма, а излишъкът се натрупва в различни части на тялото. Мазнините
също участвуват в много жизнени процеси. Приети в голямо количество, оказват неблагоприятно
въздействие. За предпочитане е и болни, и здрави да употребяват растителни или млечни
масла, които се оползотворяват по-лесно от свинската мас и лой.
Въглехидратите имат важно
значение поради енергетичната си роля. Народът с основание казва, че те поддържат
топлината на тялото. Те са главните вещества, участвуващи в обменните процеси на
организма. Обаче приети в по-големи количества, въглехидратите имат неблагоприятно
действие.
Водата, както слънцето и въздухът, е крайно
необходима за човешкия организъм. Без нея животът е немислим. Всички процеси в организма
протичат във водна среда. Водата е извънредно нужна за нормалното функциониране
на организма. Чрез водата в тялото се въвеждат минерални соли и редица други хранителни
вещества. С нейна помощ от организма се изхвърлят веществата, получаващи се при
обмяната.
Уважаеми читателю,
Благодаря ти за отделеното време
над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е
от полза, като си припомним за безценното наследството оставено ни от Петър Димков - Лечителя. Ще съм ти благодарна, ако решиш да я подкрепиш като я
споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна.
За мен е важно твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го
споделиш в коментарите по-долу.
Очаквай
следващата статия на тема „Здраве” , в която заедно с теб ще
разлистим книгата на Петър Димков – Лечителя
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ
И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ
БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА
Статията
не е спонсорирана.
Коментари
Публикуване на коментар