Масаж с четка - здрав организъм


Как ти минава ежедневието – в бързане. 
За къде бързаш – работа, пазар, готвене, чистене ... Предлагам едно решение от 20 минути, как да се почувстваш по-добре, което може сам да направиш за себе си и твоето здраве. Информацията я споделям с теб от книгата на Петър Димков - Лечителя 
ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА



Сух четков масаж
     Сух четков масаж се нарича четкането на тялото със суха четка през време на въздушна баня.
     Тези четкови масажи са най-простите сухи масажи, които всеки може да прави. Те се правят със специални четки за баня или с обикновени четки за чистене на дрехи или обуща, а може и с конски четки. Меките четки се използуват в началото, а по твърдите по-късно при хора с тренирана кожа. Конските четки са за предпочитане, понеже не са много корави, нито пък много меки. При липса на четка може да се използува и японска гъба.

     Четковият масаж се прави така: тялото се трие със суха четка в различни посоки до зачервяване. За жените е по-добре четкането на корема и гърдите да става на кръгове, и то от дясно на ляво. Най-добре е четкането да започва от лицето и да свършва със стъпалата включително. Това трае при възрастни обикновено 10 -20 минути, при желание може да продължи и до 30 минути. Необходимо е обаче да продължава най-малко 10 минути, за да даде искания резултат. Четковите масажи се съчетават с гимнастически упражнения, дълбоко дишане и въздушни бани. Те укрепват и освежават организма, усилват дейността на кожата, правят я по-еластична и я очистват от разни пъпки. Освен това са и чудесно средство за закаляване.

     Добре е масажът да се прави от самото лице, ако е здраво или не е тежко болно на легло. Четкането от второ лице се допуска на гърба, където самият човек мъчно достига. В такъв случай може да се прибегне към четка с дръжка.

     Този масаж се препоръчва при високо кръвно налягане, затлъстяване, полова импотентност, неврастения, ишиас, безсъние (вечер преди лягане), критическа възраст, прималяване, ревматизъм, подагра, обилно изпотяване на крака и ръце и други.


      Същият масаж не се препоръчва при възпалителните кожни процеси (мокри екземи и гнойници), както и при извънредно лесно нервновъзбудими хора.

     При деца и слаби и изтощени болни сухият четков масаж най-добре е да започва (първите две-три седмици) с изтъркване на тялото със суха кърпа и мека вълнена (фланелена) кърпа, а след това да се премине към използуване на мека четка, която да е приятна за кожата на лицето. Самият масаж се прави по описания вече начин, като се започва от 5 минути и всеки ден се увеличава с 1 минута, докато се стигне до 10 минути.



     Уважаеми читателю,
     Благодаря ти за отделеното време над тази статия! Тя е написана за теб и всички читатели на блога с идеята да е от полза, като си припомним за безценното наследството оставено ни от ПетърДимков - Лечителя. Ще съм ти благодарна, ако решиш да я подкрепиш като я споделиш в социалните мрежи или на твои приятели, за които решиш, че е полезна. За мен е важно твоето мнение по темата от статията, и ще се радвам да го споделиш в коментарите по-долу.

     Очаквай следващата статия на тема „Здраве” , в която заедно с теб ще разлистим книгата на  Петър Димков – Лечителя 

ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕ И ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ БЪЛГАРСКА НАРОДНА МЕДИЦИНА

Статията не е спонсорирана.
Следи всички публикации за Health / Здраве ТУК

Коментари