Познаваш ли кожата си?

Всички ние искаме да имаме безупречна кожа, но всъщност повечето от нас се нуждаят от допълнителна грижа, за да го постигнат. Грижата може да бъде много проста и лесна, ако се спазват правилно няколко основни принципа. За да бъде ефективна грижата за кожата, тя трябва да бъде редовна, пълна и най вече правилно подбрана за съответния тип кожа. Не  е необходимо да бъде изключително скъпа, а вие не е необходимо да сте дерматолози, за да можете да подберете най-доброто за вашата кожа. Но от голяма полза ще ви бъде да знаете някои основни неща.





Кожата е най-големият човешки орган, който представлява 5% от общото телесно тегло.
Кожата е най-еластичният орган с многобройни и много важни функции.
Кожата държи всички органи вътре и в същото време изолира нашето тяло от околната среда. Най-важна е нейната защитна функция. Тя служи като бариера срещу физически увреждания, вредното влияние на UV лъчите и микробните атаки. Кожата също така е органът на чувствителността. В нея са разположени рецептори за допир, натиск, топлина, болка и студ.Тя поглъща кислород, диша, елиминира нечистотиите и отделя потна и мастна секреция, които участват в състава на водно-липидната мантия на кожата, която е защитната обвивка на нашата кожа.

Няма друг човешки орган, който да изпълнява толкова функции. Кожата е комплексен орган, за който си заслужава да се грижим.


Следете публикациите за грижа за кожата ТУК

Коментари